Türk lirası, gelişen piyasa para birimlerinin dolar karşısında yaşadığı değer kaybından en çok etkilenenler arasında yer aldı. Dolar/TL kuru, ilk kez 35 seviyesini aşarak tarihi bir zirveye ulaştı. 2024 yılı genelinde dolar/TL'deki artış yüzde 18'i geçerken, Türk lirasının değer kaybı küresel piyasalardaki dalgalanmanın etkisini gözler önüne serdi.

KOSGEB, KOBİ’lere Verilen Finansal Destek Üst Sınırını 10 Milyon Liraya Çıkardı KOSGEB, KOBİ’lere Verilen Finansal Destek Üst Sınırını 10 Milyon Liraya Çıkardı

Gelişen Piyasalar Zorlanıyor

Türk lirası ile birlikte dolar karşısında baskı altında kalan diğer para birimleri arasında Endonezya rupisi, Filipinler pezosu ve Meksika pezosu da bulunuyor. Salı günü rekor düşük seviyeye gerileyen Hint rupisi ise düşüş eğilimini yeni işlem gününde de sürdürdü.

Brezilya reali ise son dört işlem gününde dünyanın en kötü performans sergileyen para birimi oldu. Real, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 21 oranında değer kaybetti. Brezilya'nın en büyük borsa göstergesi Ibovespa yüzde 3,8 oranında gerilerken, ülkenin dolar tahvilleri de Lübnan’dan sonra gelişen piyasalarda en büyük kaybı yaşadı. Ayrıca Brezilya’da swap faizlerinde hızlı bir artış kaydedildi.

Türkiye'nin Risk Primi ve Tahvil Faizleri Yüksek Seviyede

Türkiye'nin risk primi 251 baz puan seviyesinde bulunurken, gösterge tahvil faizi yüzde 43,21 düzeyine çıktı. Bu gelişmeler, Türk lirasının değer kaybı ile birlikte Türkiye'nin borçlanma maliyetlerinin de artışta olduğunu gösteriyor.

Piyasadaki bu gelişmeler, hem küresel ekonomik belirsizlikler hem de yüksek dolar talebi ile birleşerek gelişen piyasa ekonomilerini zorlu bir sürece sokuyor. Analistler, küresel piyasalarda yaşanan bu baskının önümüzdeki süreçte de devam edebileceği uyarısında bulunuyor.