Gündem

Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Ramazan Ayında Kırmızı Et Piyasasını Değerlendirdi

Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Ramazan ayında kırmızı et piyasasını değerlendirdiği raporunda, karkas sığır eti fiyatlarının bir yıl içinde sadece %28 arttığını belirtti. Bu artış oranı, resmi enflasyon verilerinin çok altında kalarak karkas sığır etinin, son bir yılda fiyat artışı en az olan gıda maddelerinden biri olmasına yol açtı. Konsey, artan maliyetler ve satış fiyatları arasındaki ilişkiye de dikkat çekti.

Karkas Et Fiyatları ve Artış Oranı

Raporda, son haftalarda karkas sığır eti fiyatlarının makul seviyelerde arttığı ve geçtiğimiz yıl aynı tarihte 327,57 TL/kg olan karkas dana etinin şu an 419,43 TL/kg seviyesine yükseldiği belirtildi. Bir yıllık fiyat artışı ise %28 oranında gerçekleşti.

Kasaplar ve Et ve Süt Kurumu Arasındaki Fiyat Farkları

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, yaptıkları araştırmalara göre, dana kıymanın kilogram fiyatının kasaplarda 630 TL, indirimsiz marketlerde 580 TL, indirimli marketlerde 379 TL, Et ve Süt Kurumu mağazalarında ise 299 TL olduğunu belirtti. Dana kuşbaşının kilogram fiyatı ise kasaplarda 740 TL, indirimsiz marketlerde 695 TL, indirimli marketlerde 399 TL, Et ve Süt Kurumu mağazalarında ise 339 TL olarak tespit edildi.

Et ve Süt Kurumu'nun Faaliyetleri

Hacıince, Et ve Süt Kurumu'nun piyasa regülasyonu kapsamında yürüttüğü bazı faaliyetleri de şu şekilde özetledi:

  1. Canlı kesimlik hayvan ve karkas ithalatı yapılarak, Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF), Kasaplar ve Şarküteri üretimi yapan et sanayicilerine doğrudan satış yapılması.
  2. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) üyesi marketlerde uygun fiyatla kuşbaşı ve kıyma satışı.
  3. Et ve Süt Kurumu mağazalarında et ve et ürünlerinin Ramazan ayı boyunca 23:00’a kadar satışlarının sağlanması.
  4. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bağlı işletmelerde besilik ve kesimlik sığır stoğu bulundurularak piyasa ihtiyaçları doğrultusunda kesim yapılması.

Teşekkür ve Temenniler

Ahmet Hacıince, Ramazan ayında et fiyatlarının kontrol altında tutulmasında katkı sağlayan sektör paydaşlarına teşekkür etti. Hacıince, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesine, Tarım ve Orman Bakanına, Rekabet Kurumu Başkanına, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürüne, TİGEM Genel Müdürüne, Ankara ve İstanbul PERDER Başkanlarına ve çalışanlarına teşekkür etti. Ayrıca, perakendeci ve kasap esnafına da taahhüdü olmaksızın fiyatları sabitleyerek uygun fiyatla et satışı yapmalarına katkı sağladıkları için teşekkür etti ve Ramazan ayında sektöre bereket, millete sağlık ve huzur diledi.