ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının yumuşaması küresel piyasalarda olumlu karşılık buldu. Trump’ın “Kurtuluş Günü”nde açıkladığı yüksek vergilerin yarattığı tahribatın ardından, hisse senetleri toparlanmaya başladı. S&P 500 endeksi Pazartesi gününü yüzde 3,3 artışla tamamlarken, Nasdaq 100 yeniden boğa piyasasına girdi.

Asya borsalarının çoğu pozitif seyretti. Japonya’da Topix endeksi, üst üste 13. işlem gününü yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. ABD-Çin görüşmelerinde kaydedilen ilerleme yalnızca hisse senetlerine değil, dolara olan talebi de artırdı. Bloomberg Dolar Endeksi, Pazartesi günü yüzde 1’in üzerinde artışla 6 Kasım’dan bu yana en hızlı günlük yükselişini kaydetti.

Güvenli Limanlardan Kaçış: Altın ve Tahvilde Düşüş

Risk iştahının artması, güvenli liman varlıklarından çıkışı tetikledi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 9 baz puan artarak yüzde 4,47 seviyesine ulaştı. Spot altın ise yüzde 2,7 değer kaybederek ons başına 3.236 dolara geriledi. Brent petrol, 64,8 dolardan işlem gördü.

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Gözler Enflasyon Verilerinde

ABD'de Nisan ayı tüketici enflasyonu verileri bekleniyor. Bloomberg anketine göre tüketici fiyatlarında aylık yüzde 0,3’lük bir artış öngörülüyor. Ancak Çin’den gelen ithalatın büyük kısmının vergi artışlarından önce ABD’ye ulaştığı belirtiliyor. Bu nedenle yeni gümrük tarifelerinin etkisinin bu veride sınırlı kalabileceği tahmin ediliyor.

Bloomberg Economics'e göre, Çin’den ithal edilen oyuncak, ayakkabı ve giyim gibi ürünlerde ılımlı bir enflasyon bekleniyor. Ayrıca seyahat ve barınma gibi hizmet sektörleri de dikkatle izlenecek.

Öte yandan Fed üyeleri tarifelerin büyüme ve enflasyon üzerindeki olası olumsuz etkilerine dikkat çekmeye devam ediyor. Fed üyesi Adriana Kugler ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, gümrük vergilerinin enflasyonu artırabileceği yönünde uyarılarda bulundu. Piyasalarda ise bu yıl içinde iki Fed faiz indirimi ihtimali fiyatlanıyor.