Piyasalarda yaşanan siyaset gündeminden etkilenen çalkantı, yatırım fonlarına da büyük zarar verdi. BloombergHT’nin aktardığına göre, fon piyasasında toplamda 440 milyar TL net çıkış yaşandı. Bu düşüşte aslan payını ise 650 milyar TL ile para piyasası fonları aldı.
Para Piyasası Fonlarından Büyük Çıkış
Para piyasası fonlarının toplam büyüklüğü, 18 Mart tarihinde 1,44 trilyon TL seviyesindeydi. Bu durumda, 10 gün içinde para piyasası fonlarından yüzde 40’lık bir çıkış yaşandığı belirtiliyor. Yatırımcılar, para piyasası fonlarından çıkan büyük kaynağı genellikle daha kısa vadeli araçlara yönlendirdi.
Borçlanma Araçları ve Serbest Fonlar
Borçlanma araçları fonlarında ise 49 milyar TL’lik bir çıkış gözlendi. Çıkan kaynağın bir kısmı serbest fonlara yönlendirilirken, bu fonlar toplamda 236 milyar TL artış gösterdi. Ayrıca, döviz fonlarında 58 milyar TL net giriş yaşandı. Bu durum, yatırımcıların ağırlıklı olarak döviz cinsi ürünlere yöneldiğini ve kısa vadeli araçları tercih ettiğini gösteriyor.
Para Piyasası Fonları ve Düzenleme Etkisi
Para piyasası fonları, normalde anapara riskinin olmadığı ürünler olarak bilinse de, geçen yıl sonu yapılan düzenleme ile bu fonlarda yüzde 10 borçlanma aracı bulundurma yükümlülüğü getirilmişti. Ancak, bu fonlar kısa vadede sermaye düşüşlerine daha açık hale geldi.
Yatırımcı Sayısında Düşüş: 214 Bin Kişi Çıktı
Geçen hafta piyasalarda yaşanan dalgalanma, borçlanma araçlarında ciddi fiyat düşüşlerine ve faiz artışlarına yol açtı. Bu durum, birçok para piyasası fonunda yatırımcıların alışık olduğu getirilerin gerilemesine neden oldu. Ayrıca, TL’de yaşanan değer kaybı da yatırımcıları endişelendirerek pozisyonlarını kapatmalarına ve döviz cinsi ürünlere yönelmelerine yol açtı. TEFAS verilerine göre, son 10 gün içinde 214 bin 485 yatırımcı para piyasası fonlarını tamamen kapattı. Bu süreçte yatırımcı sayısı 3,6 milyona geriledi.