Brent ham petrolü, Orta Doğu’da artan jeopolitik tansiyonun etkisiyle varil başına 66 doların üzerine çıktı. West Texas Intermediate (WTI) ise yüzde 3,5’lik yükselişinin ardından kazançlarını koruyarak piyasada dikkat çekti. Fiyatlardaki yükselişte, İsrail’in İran’a yönelik olası bir saldırısına ilişkin iddialar etkili oldu.
CNN’in kimliği açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsrailli liderlerin saldırı kararı konusunda henüz net bir mutabakata varmadığı belirtilirken, bu belirsizlik piyasaları tedirgin etti. Söz konusu gelişmeler, halihazırda İran ile ABD arasındaki nükleer müzakerelerin seyrine dair dalgalı seyreden petrol piyasasında yeni bir risk unsuru olarak öne çıkıyor.
Uzmanlar, İsrail tarafından atılacak olası bir askeri adımın, İran ile yürütülen müzakereleri sekteye uğratabileceği ve küresel petrol arzının yaklaşık üçte birinin sağlandığı Orta Doğu'da istikrarsızlığı derinleştirebileceği görüşünde.
Westpac Banking Corp. Emtia ve Karbon Araştırmaları Başkanı Robert Rennie, mevcut sürecin petrol fiyatlarında jeopolitik risk primini canlı tuttuğunu belirterek, “Bu durum, İran’ın nükleer kapasitesini koruma ısrarı karşısında İsrail’in olası adımlarına dair ciddi bir sinyal. Görüşmeler sonuç vermediği sürece, petrol fiyatları üzerindeki baskı devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Jeopolitik gerginliğin etkisi sadece enerji piyasasıyla sınırlı kalmadı. CNN’in haberinin ardından yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesiyle birlikte İsviçre frangı ve Japon yeni gibi geleneksel para birimleri de kısa süreli yükseliş yaşadı.
Konuyla ilgili olarak ABD Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nden herhangi bir açıklama yapılmazken, Washington’daki İsrail Büyükelçiliği ise yorum taleplerini geri çevirdi.