Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Kasım ayı meclis toplantısı, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün katılımıyla gerçekleştirildi. Görgün, toplantıda Türkiye’nin savunma sanayiindeki yerli katkı oranını, ihracat hedeflerini ve sektörün büyüme potansiyelini değerlendirdi.

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında büyük bir gelişim kaydettiğini belirterek, sektörde 2 bin 400 firma ve yaklaşık 100 bin çalışanın faaliyet gösterdiğini ifade etti. Görgün, “Türkiye’de savunma sanayindeki proje hacmi 100 milyar doların üzerinde, yürütülen proje sayısı ise bini aştı,” dedi. Savunma sanayiinin her yıl %20 büyüdüğünü vurgulayan Görgün, “2023 yılı sonunda 5,5 milyar dolarlık ihracat yaptık, 2024 hedefimiz ise bu rakamı 6,5 milyar doların üzerine çıkarmak,” şeklinde konuştu.

2025 İçin İhracat ve Yerlilik Hedefleri

Görgün, 2025 yılı için sektör hedeflerini de açıklayarak, “2025’te savunma ve havacılık sektöründe 7,3 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Ayrıca sektörde çalışan sayısını 110 bine çıkarmayı ve yerli katkı oranını %82’ye ulaştırmayı amaçlıyoruz,” dedi. Türkiye’nin dünya çapında 50’nin üzerinde uluslararası ofisle geniş bir müşteri ağına sahip olduğunu belirten Görgün, yüksek teknoloji gerektiren ürünlerle uluslararası pazarda rekabet gücünün arttığını kaydetti.

DESA, 2024'ün Üçüncü Çeyreğinde Karlılığını Artırarak Küresel Büyümesini Sürdürüyor DESA, 2024'ün Üçüncü Çeyreğinde Karlılığını Artırarak Küresel Büyümesini Sürdürüyor

SİHA ve Yüksek Katma Değerli Ürünler

Savunma sanayinde yüksek katma değerli ürünlerin önemine de değinen Görgün, “SİHA’ların kilogram başı değeri 10 bin doların üzerinde, elektro-optik sistemlerin ise kilogram başı değeri 20 bin dolar civarında,” diyerek Türkiye’nin bu alanda dünya çapında rekabetçi olduğunu ifade etti.

HÜRJET Seri Üretime Geçiyor

Toplantıda HÜRJET projesine ilişkin son gelişmelere de değinen Görgün, başarılı uçuşların ardından HÜRJET’in seri üretimine başlanacağını duyurdu. Görgün, “HÜRJET çok başarılı bir uçuş gerçekleştirdi ve seri üretim kararı alındı. Dost ve müttefik ülkelerden gelen talep oldukça fazla,” dedi.

Toplantı, Türkiye’nin savunma sanayiinde hız kesmeden ilerlediğinin ve sektördeki yerli katkının artırılması için yürütülen projelerin öneminin altını çizdi.

Editör: Editör Editör