Gündem

Hububat ve Bakliyatta Umut Veren Gelişim

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), "Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi" raporunu yayımladı. AA muhabirinin analizden derlediği bilgilere göre, 2025 yılı mart ayında ülke genelinde yağışlar hem uzun yıllar ortalamasına hem de geçen yılın aynı dönemine kıyasla ciddi oranda azaldı.

Rapora göre, mart ayında yağışlar normaline göre yüzde 53, geçen yıla göre ise yüzde 59 oranında düştü. Bu gerileme, son 35 yılın en düşük yağış seviyeleri olarak kayda geçti. Tüm bölgeler, hem geçmiş yılların ortalamasının hem de geçen yılın altında yağış aldı. En ciddi düşüş ise yüzde 79 ile Ege Bölgesi’nde yaşandı. Bu bölgede son 65 yılın, Marmara’da 39, İç Anadolu’da 35 ve Karadeniz’de ise son 32 yılın en düşük yağışları görüldü.

Zirai Don ve Kuraklığa Rağmen Hububat Gelişiyor

Mart ayının son günlerinde ve nisan başında gerçekleşen yağmur ve kar yağışları, kurak geçen mart ayının etkilerini kısmen hafifletti. Bu yağışlar, hububatın gelişimine önemli katkı sağladı. Nisan ayının geri kalanı ve mayıs yağışları, hububatın verim ve kalite açısından kaderini belirleyecek.

Bölgesel gelişim incelendiğinde; Doğu Anadolu’da hububat çıkış ve kardeşlenme döneminde, İç Anadolu’da genellikle kardeşlenme döneminde. Marmara, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Ege’de ise sapa kalkma evresine geçildi. Akdeniz Bölgesi’nde ise sahil kesimlerinde başaklanma dönemi başladı.

Özellikle tarımsal üretimin kalbi olarak bilinen Konya’da, mart ayında yaşanan zirai dona rağmen hububat olumsuz etkilenmedi. Mevsim normallerinde seyreden sıcaklıklar ve bitkinin bu dönemde düşük su ihtiyacı, tarımsal kuraklık riskini ortadan kaldırdı. Nisan başındaki yağışlarla birlikte bölgede bitki gelişiminin hız kazanması bekleniyor.

Bakliyatta Umut Veren Görünüm

Ocak ayında ekimi tamamlanan kırmızı mercimekte çıkışlar sağlıklı şekilde tamamlandı ve fizyolojik gelişim hedeflenen düzeye ulaştı. İç Anadolu’da ağırlıklı olarak martın ilk haftasında ekilen yeşil mercimekte de erken ekilen alanlarda çıkışlar gözlendi. Başta Konya, Yozgat, Çorum, Kırşehir, Ankara ve Kırıkkale çevresinde yapılan kontrollerde, gelişimin genel olarak olumlu seyrettiği bildirildi.