Ekonomi

Depolama Sistemleri Artık Tercih Değil, Zorunluluk

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) ve Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) tarafından düzenlenen 3. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, enerji sektörünün geleceğine yönelik önemli öngörülerde bulundu.

Dijitalleşme, yapay zekâ, veri merkezleri ve binalardaki elektrifikasyonun enerji talebini hızla artıracağını vurgulayan Tancan, elektrik talebinin 2035’e kadar yıllık ortalama yüzde 3,5 oranında artarak 510,5 teravatsaat seviyesine ulaşmasının, 2035-2055 döneminde ise yıllık ortalama yüzde 5,12 oranında artarak 1406 teravatsaate çıkmasının beklendiğini söyledi.

Nisan 2025 sonu itibarıyla Türkiye’nin elektrik kurulu gücünün 118 bin 668 megavat olduğunu belirten Tancan, bu kapasitenin yüzde 60,6’sının yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu açıkladı. 2035 yılı itibarıyla kurulu gücün 227 bin 200 megavata, yenilenebilir enerji kapasitesinin ise 160 bin 200 megavata ulaşmasının hedeflendiğini ifade etti.

Tancan, “2035 yılına kadar rüzgar enerjisinde 43 bin 100 megavat, güneş enerjisinde 76 bin 900 megavat kurulu güce ulaşmayı ve toplamda yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım yapılmasını hedefliyoruz” dedi.

Bu hedeflere ulaşmak için esnek şebeke altyapısının yanı sıra büyük veri analitiği ve dijital teknolojilerin önemine dikkat çeken Tancan, 2035’e kadar 7,5 gigavat elektrik depolama sistemi, 5 gigavat yeşil hidrojen için elektrolizör tesisi, 1,7 gigavat talep tarafı katılımı ve her yıl 2 bin megavatlık YEKA yarışmaları planlandığını kaydetti. Ayrıca 5 gigavat kapasiteli deniz üstü rüzgar santralinin de devreye alınması öngörülüyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun bugüne kadar 15 bin 375 megavatsaat kapasiteli GES ve 19 bin 671 megavatsaat kapasiteli RES projelerine ön lisans verdiğini söyleyen Tancan, depolama sistemli üretim lisanslarının da verilmeye başlandığını belirtti.

Süper izin mekanizmasıyla izin süreçlerinin kolaylaştırılacağını ifade eden Tancan, “Süper izin torba kanununun bu hafta içinde Meclis’e sevk edilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Zirvede konuşan EDSİS Başkanı Can Tutaşı ise enerji depolama sistemlerinin artık bir seçenek değil, zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Tutaşı, “Yenilenebilir enerjinin artan payı, dağıtık üretim yapıları ve sürdürülebilirlik hedefleri enerji depolamayı kaçınılmaz hale getiriyor” dedi.