Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı yılın ilk 4 ayında yüzde 36,7 arttı Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı yılın ilk 4 ayında yüzde 36,7 arttı

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi indirimi planları ve artan bütçe açıklarına yönelik endişelerin etkisiyle bu hafta üst üste yükseliş gösterdi. Yatırımcıların uzun vadeli ABD Hazine tahvili getirilerini yaklaşık yirmi yılın en yüksek seviyelerine taşıması, değerli metale olan talebi artırdı.

Altının ons fiyatı yüzde 0,9 artışla yaklaşık 3.345 dolara kadar yükselerek son dönemlerdeki kazançlarını sürdürdü. Güvenli liman talebi, hisse senedi piyasalarında artan riskten kaçınma eğilimiyle birlikte daha da güç kazandı.

Geçtiğimiz ay tüm zamanların en yüksek seviyesini gören altın, 2025 yılı genelinde şimdiye kadar yüzde 25’ten fazla değer kazandı. Bu hafta ise yaklaşık yüzde 4’lük bir yükseliş kaydederek, kasım ayındaki en büyük haftalık düşüşün ardından yatırımcıların yeniden altına yöneldiğini ortaya koydu. Analistler, bu hareketin kısa vadeli gelişmelerden çok, ABD ekonomisinin uzun vadeli yapısal zorluklarına dair endişeleri yansıttığını belirtiyor.

Özellikle çarşamba günü gerçekleştirilen 16 milyar dolarlık 20 yıllık tahvil ihalesine gelen zayıf talep, vergi indirimlerinin halihazırda büyüyen bütçe açıklarına trilyonlarca dolar daha yük getirebileceği yönündeki kaygıları derinleştirdi.

Bu gelişmelerle birlikte yatırımcılar yalnızca altına değil, aynı zamanda Japon yeni ve İsviçre frangı gibi geleneksel güvenli limanlara da yöneldi. Ayrıca doların zayıflaması, altını diğer para birimlerini kullanan yatırımcılar için daha cazip hale getirdi.

Singapur saatiyle 11:45 itibarıyla, altın yüzde 0,7 artışla ons başına 3.339,65 dolar seviyesine çıktı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise yüzde 0,1 geriledi. Gümüş fiyatları artarken, platin ve paladyumda ise belirgin bir değişim gözlenmedi.